Selekcyjna



Jedna z czeterech niewielkich uliczek, przebudowanych pilotażowo na osiedlach
oddalonych od centrum miasta. Dawniej ulica posiadała nawierzchnię gruntową, gdzie
problem stanowiło błoto tworzące się po opadach, lub pył w porze suchej. Po przebudowie
stworzono ciąg pieszo-jezdny (shared space), z jednolitą nawierzchnią bez krawężników
oraz różnic wysokościowych. Na ulicy zaprojektowano zieleńce oraz szykany - w formie
wysepek - zieleńców zlokalizowanych w środku ulicy. W osi biegnie kamienny pas z kostki
granitowej pełniący dwie funkcje - odprowadzenia wody do najbliższych wpustów oraz pas
prowadzący dla os. z ograniczoną zdolnością widzenia. Pas jest kontrastujący w zakresie
barwy oraz wyczuwalnej faktury, a takze obniżony o 2-3 cm względem nawierzchni z
betonu. Projekt ulicy był konsultowany z mieszkańcami w ramach spotkań
warsztatowych. Ciekawym rozwiązaniem było oddanie w ręce mieszkańców decyzji w
kwestii lokalizacji drzew - ich liczba nie mogła się zmniejszyć, jednak to mieszkańcy ulicy
musieli zadecydować w którym miejscu powinny zostać posadzone (wynikało to min.
z tego, że przy ulicy mieściły się zakłady produkcyjne i do niektórych posesji wjeżdżały
większe pojazdy).
 
 
Przepraszamy - fotografie ulicy Selekcyjnej pojawią się w niedługim czasie.


 
Fotografie
menu główne
woonerfy w Łodzi
Pierwszy w Polsce portal poświęcony tworzeniu ulic przyjaznych mieszkańcom
menu    |  aktualności/archiwum   |   woonerf?   |  jak to zrobić?   |   przykłady ze świata   |  woonerfy w Łodzi   |   kalendarium      
twój woonerf w budżecie obywatelskim   |   kontakt/współpraca